Käytämme sivuillamme evästeitä verkkosivujemme käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi, käyttäjäkokemuksen parantamiseksi ja sivujemme kehittämiseksi. Lue lisää evästeistä ja niiden poistamisesta täältä.

OK
  • Dansk
  • Suomi
  • Русский

Valio Lapinlahti panostaa trukkiturvallisuuteen

Tiistai 31.10.2017

Valion Lapinlahden yksikössä pyritään varmistamaan työntekijöille turvallinen ja terveellinen työympäristö. Trukkityön turvallisuutta parannetaan mm. henkilöstön koulutuksella, jota on järjestetty yhteistyössä Rocla Solutions Oy:n kanssa.

Valiolla on tuotantoa Suomessa kaikkiaan 12 paikkakunnalla. Yksi suurimmista tuotantolaitoksista on Valion Lapinlahden tehdas, joka valmistaa ja pakkaa juustoja sekä valmistaa erilaisia maito- ja herapohjaisia jauheita sekä kuluttajapakattuja lastenruokia 58 miljoonaa kiloa vuodessa. Pääosa tuotannosta menee vientiin.
Tehdas työllistää noin 280 henkilöä erilaisissa tuotannon ja kunnossapidon tehtävissä, ja heistä suurin piirtein joka toisella on trukkikortti.

Työympäristö turvalliseksi

Valiolla on Lapinlahdella käytössä useita kymmeniä vastapaino-, työntömasto-, pinoamis- ja lavansiirtotrukkeja. Lisäksi uuden jauhetehtaan varastossa on käytössä kolme Roclan automaattitrukkia. Ulkona käytettävät trukit ovat kaasukäyttöisiä ja sisätiloissa käytetään sähkötrukkeja. Käsiteltävät taakat vaihtelevat melkoisesti kooltaan ja painoltaan – esimerkiksi juustolan puolella yksittäinen Emmental-kypsytyskontti saattaa painaa 1000 kiloa.

Valiolla työturvallisuuteen panostetaan enemmän kuin laki ja asetukset vaativat. Tavoitteena on päästä tapaturmien ja onnettomuuksien ehkäisemisessä siihen, että niitä ei tapahtuisi lainkaan.

– Kehitystyötä tehdään jatkuvasti. Esimerkiksi vuonna 2014 teimme Lapinlahdella työn vaarojen tunnistaminen ja riskinarviointi, jossa arvioitiin mm. turvavöiden käyttöä trukilla ajettaessa. Silloin päädyttiin siihen, että vöitä on käytettävä aina, ja viime vuonna tehtiin päätös suojalasien käytöstä, kertoo työsuojelupäällikkö Ismo Puurunen, joka vastaa työturvallisuudesta Lapinlahden yksikössä.

– Pyrimme kaikin tavoin siihen, että työympäristö olisi turvallinen ja terveellinen, ja yksi tapa tämän tavoitteen toteuttamiseen on henkilöstön koulutus, Puurunen jatkaa.

­

Turvallisuuskoulutusta esimiehille ja trukinkuljettajille

Valiolla on ollut jo pitkään koko yrityksen kattava yhteistyösopimus Rocla Solutions Oy:n kanssa. Nykyisin yhteistyö kattaa koko trukkikaluston huollon lisäksi mm. koulutus- ja hyllykorjauspalvelut. Lisäksi Valion ja Rocla Solutionsin välillä on trukkien hankintasopimus.

Kun Lapinlahdella järjestettiin viime huhtikuussa laaja turvallisuuteen liittyvä koulutus, johon osallistuivat sekä esimiehet että trukinkuljettajat, vetäjänä toimi Rocla Solutionsin koulutuspäällikkö Jouni Sikanen. Kahden päivän aikana järjestettyihin koulutussessioihin osallistui yli 100 henkeä.

­ – Lakien ja määräysten lisäksi koulutuksessa käytiin läpi esimiehen vastuut ja velvollisuudet, kuten myös trukin käyttäjän vastuut esimerkiksi trukin tarkastuksen ja huoltotoimenpiteiden osalta, kertoo Ismo Puurunen.

Kurssilla käsiteltiin myös liikennekäyttäytymiseen liittyviä asioita.

– Meillä on aikaisemmin ollut havaintoja mm. suurista tilannenopeuksista, ajamisesta ovi auki ja erikoistilanteissa liian raskaista nostoista, ja koulutuksen kautta tähän haetaan muutosta, toteaa Puurunen.

Tilat, joissa trukkeja Lapinlahdella käytetään, ovat osittain melko ahtaita, ja samoissa tiloissa kulkee trukkien lisäksi jalankulkijoita ja pumppukärryjä käyttäviä ihmisiä.

– Kuskien ja muidenkin tontilla liikkuvien on osattava olla varovaisia esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa trukin ja jalankulkijoiden tai tontilla liikkuvien rekkojen reitit risteävät, tarkentaa Puurunen.

Jouni Sikanen on kouluttajana tuttu monille valiolaisille, ja myös Lapinlahden koulutuksen jälkeen kuljettajilta tuli positiivista palautetta.

– Jounin kansanomainen esitystapa ja lukuisat käytännön esimerkit sopivat tällaiseen koulutukseen todella hyvin. Kyse ei ole yhden miehen esityksestä, vaan hän saa porukat osallistumaan ja jakamaan kokemuksiaan esimerkiksi omista läheltä piti -tilanteistaan, Ismo Puurunen kertoo.

Valiolla kirjataan tapaturmiksi kaikki tapaukset, joista seuraa työstä poissaoloa tai hoitokustannuksia. Puurusen mukaan trukkityöhön liittyviä vakavampia onnettomuuksia ei ole tapahtunut pitkään aikaan.

– Tavallisimmin ongelmat liittyvät kuskien työhön. Yksi tyypillinen riskitilanne on se, että trukista poistutaan huolimattomasti ja kuski loukkaa esimerkiksi jalkansa. Vakavampia vaaratilanteita sattuu onneksi todella harvoin.

Työturvallisuus on yhteinen asia

­Tapaturmiin johtavat tapahtumat lähtevät useimmiten liikkeelle ihmisten toiminnasta.
– Koulutus on tärkeää, sillä kun ihmiset toimivat työpaikalla turvallisuussäädöksiä ja -ohjeita noudattaen ja heillä on asenne kohdallaan, valtaosa tapaturmista ja onnettomuuksista voidaan välttää, painottaa Rocla Solutionsin koulutuspäällikkö Jouni Sikanen.

Turvallisuuteen panostaminen on yrityksille tärkeää myös sen takia, että mahdollisten onnettomuuksien jälkiselvittelyssä viranomaiset kiinnittävät huomiota siihen, miten työnantaja on huolehtinut työturvallisuudesta.

– Kun trukkivahinkoa ryhdytään tutkimaan, yritykselle on etua, jos pystytään kertomaan, mitä turvallisuuden parantamiseksi on tehty, ja voidaan näyttää kuskin trukkikortti, lista niistä trukeista, joita hänellä on lupa ajaa, ja paperit, joista selviää trukin kunto- ja turvallisuustarkistus. Jos näistä asioista ei ole huolehdittu, niin melko todennäköisesti yrityksen edustajia odottaa kutsu raastupaan, toteaa Jouni Sikanen.

Jaa sivu: